o firmie
oferta
przepisy kulinarne
galeria
kontakt
strona g丑wna
Ciekawostki
Jaja jako bogate 藕r贸d艂o substancji od偶ywczych s膮 podstaw膮 wielu potraw. W Polsce najcz臋艣ciej spo偶ywa si臋 jaja kurze, a tak偶e kacze, g臋sie i przepi贸rcze (ostatnimi czasy wzrasta popularno艣膰 jaj strusich). Jaja ...
Kopu艂ki z jajkiem
Strona g艂贸wna » Przepisy kulinarne » Kopu艂ki z jajkiem

Sk艂adniki na 6 porcji:

  • 4 jajka
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml bia艂ego wytrawnego wina
  • 3 艂y偶ki zielonego groszku mro偶onego
  • 6 marchewek konserwowych
  • 2 paski marynowanej czerwonej papryki
  • 1 艂y偶ka listk贸w natki
  • s贸l
  • ma艂e opakowanie (20 g) 偶elatyny
  • 2 艂y偶ki sosu sojowego
  • 1 艂y偶eczka curry
  • 3 szczypiory z dymki do dekoracji

Spos贸b przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, ostud藕, obierz, przekr贸j wzd艂u偶 na po艂贸wki. Groszek wrzu膰 na lekko posolony wrz膮tek, gotuj ok. 3 min. Odced藕, przelej na sicie zimn膮 wod膮, osacz i ostud藕. Papryk臋 pokr贸j w kostk臋, marchew w plastry. Bulion zagotuj z curry. Zdejmij z ognia i rozpu艣膰 w nim 偶elatyn臋. Dodaj wino i sos sojowy. P艂yn wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Na dno 6 ma艂ych foremek wlej po 艂y偶ce galaretki i wstaw do lod贸wki. Gdy st臋偶eje, do foremek w艂贸偶 po po艂贸wce jajka. Wok贸艂 u艂贸偶 po porcji groszku, natki, marchewki i papryki. Zalej t臋偶ej膮c膮 galaretk膮 i odstaw do lod贸wki na ok. 3 godziny. Przed podaniem foremki zanurz na kilka sekund w gor膮cej wodzie. Galaretki wy艂贸偶 na talerz, udekoruj szczypiorem pokrojonym na paski. Posyp pozosta艂ym posiekanym jajkiem.
Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu ch艂odzenia)


o firmie     oferta     przepisy kulinarne     galeria     kontakt     strona g贸wwna