Strona g艂贸wna » Przepisy kulinarne » Kopu艂ki z jajkiem
Sk艂adniki na 6 porcji:
- 4 jajka
- 400 ml bulionu warzywnego
- 100 ml bia艂ego wytrawnego wina
- 3 艂y偶ki zielonego groszku mro偶onego
- 6 marchewek konserwowych
- 2 paski marynowanej czerwonej papryki
- 1 艂y偶ka listk贸w natki
- s贸l
- ma艂e opakowanie (20 g) 偶elatyny
- 2 艂y偶ki sosu sojowego
- 1 艂y偶eczka curry
- 3 szczypiory z dymki do dekoracji
Spos贸b przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, ostud藕, obierz, przekr贸j wzd艂u偶 na po艂贸wki.
Groszek wrzu膰 na lekko posolony wrz膮tek, gotuj ok. 3 min. Odced藕,
przelej na sicie zimn膮 wod膮, osacz i ostud藕. Papryk臋 pokr贸j w kostk臋,
marchew w plastry. Bulion zagotuj z curry. Zdejmij z ognia i rozpu艣膰 w
nim 偶elatyn臋. Dodaj wino i sos sojowy. P艂yn wymieszaj i odstaw do
ostudzenia. Na dno 6 ma艂ych foremek wlej po 艂y偶ce galaretki i wstaw do
lod贸wki. Gdy st臋偶eje, do foremek w艂贸偶 po po艂贸wce jajka. Wok贸艂 u艂贸偶 po
porcji groszku, natki, marchewki i papryki. Zalej t臋偶ej膮c膮 galaretk膮 i
odstaw do lod贸wki na ok. 3 godziny. Przed podaniem foremki zanurz na
kilka sekund w gor膮cej wodzie. Galaretki wy艂贸偶 na talerz, udekoruj
szczypiorem pokrojonym na paski. Posyp pozosta艂ym posiekanym jajkiem.
Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu ch艂odzenia)