Ciekawostki
Jaja są używane w obrzędowości i symbolice różnych kultur oraz jako elementy dekoracyjne. Jest też według religii chrześcijańskiej symbolem życia. W czasie świąt Wielkiej Nocy jajka są malowane i ozdabiane ...
Jajecznica z grzybami po staropolsku
Strona główna » Przepisy kulinarne » Jajecznica z grzybami po ...
Strona główna » Przepisy kulinarne » Jajecznica z grzybami po ...
Składniki:
- 4-5Â jaj
- 25dkg młodych grzybów (prawe lub rydze)
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przyrządzania:
25 dkg młodych grzybów prawdziwych lub rydzów, po pokrajaniu ich na cienkie paseczki, dusimy w 3-4 dkg masła z dodatkiem 1 drobniutko posiekanej cebuli. Miękkie grzyby podprawiamy 3 łyżkami gęstej śmietany, a gdy śmietana zagotuje się, wbijamy 4-5 jaj i dodajemy nieco drobno posiekanej naci pietruszki. Jajecznice smażymy na małym ogniu, mieszając. Gdy osiągnie pożądaną konsystencję, podajemy ją w patelni, w której się smażyła.Kto woli, może posypać usmażoną już jajecznicę pietruszką, a nawet oprószyć najdrobniej posiekanym szczypiorkiem. Jajecznica z podanych proporcji może zaspokoić apetyt 3 osób.
| Do góry   | Strona główna   |