Ciekawostki
Jajko Kolumba – okre艣lenie prostego rozwi膮zania pozornie trudnego zagadnienia, wzi臋艂o si臋 ono z historii przypisywanej Krzysztofowi Kolumbowi, kt贸ry mia艂 rzekomo rozwi膮za膰 zagadk臋, jak ustawi膰 jajko w ...
Ciekawostki
Strona g艂贸wna » Ciekawostki
Jaja jako bogate 藕r贸d艂o substancji od偶ywczych s膮 podstaw膮 wielu potraw. W Polsce najcz臋艣ciej spo偶ywa si臋 jaja kurze, a tak偶e kacze, g臋sie i przepi贸rcze (ostatnimi czasy wzrasta popularno艣膰 jaj strusich). Jaja towarzysz膮 cz艂owiekowi od pocz膮tku jego istnienia.
Wed艂ug danych USDA National Nutrient Database, jajo kurze sk艂ada si臋 艣rednio w 74,8% z wody, 12,6% z bia艂ka, 10,0% z t艂uszczu (z czego 3,8% to t艂uszcze jednonienasycone, 3,1% t艂uszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, a ok. 0,42% to cholesterol), w 7,7% z w臋glowodan贸w (prawie wy艂膮cznie cukr贸w prostych). 100 gram贸w jajek ma 147 kcal.
Jaja zawieraj膮 te偶 du偶o witamin A, D oraz niekt贸rych witamin z grupy B.
| Do g贸ry   | Strona g艂贸wna   |
Strona g艂贸wna » Ciekawostki
Jaja jako bogate 藕r贸d艂o substancji od偶ywczych s膮 podstaw膮 wielu potraw. W Polsce najcz臋艣ciej spo偶ywa si臋 jaja kurze, a tak偶e kacze, g臋sie i przepi贸rcze (ostatnimi czasy wzrasta popularno艣膰 jaj strusich). Jaja towarzysz膮 cz艂owiekowi od pocz膮tku jego istnienia.
Wed艂ug danych USDA National Nutrient Database, jajo kurze sk艂ada si臋 艣rednio w 74,8% z wody, 12,6% z bia艂ka, 10,0% z t艂uszczu (z czego 3,8% to t艂uszcze jednonienasycone, 3,1% t艂uszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, a ok. 0,42% to cholesterol), w 7,7% z w臋glowodan贸w (prawie wy艂膮cznie cukr贸w prostych). 100 gram贸w jajek ma 147 kcal.
Jaja zawieraj膮 te偶 du偶o witamin A, D oraz niekt贸rych witamin z grupy B.